De voordelen van een PVC vloer

De meeste woningen hebben een betonnen vloer. Het kiezen van een vloer doe je voor jaren. Naast plavuizen blijven er enkele varianten over: zeil, hout of tapijt.

Pvc

Polyvinylchloride is een soort kunststof. Pvc vloeren zijn onderhoudsvriendelijk, hygiënisch, vochtbestendig en toepasbaar in combinatie met vloerverwarming. Vroeger hadden we het over zeil. Hiermee werden vinyl vloeren bedoeld.

Kwaliteit

De dikte van de toplaag is bepalend voor de kwaliteit van de pvc vloer. Ofschoon de vloer slijtvast is, zijn er specifieke eisen met betrekking tot gebruik. Voor slaapkamers is er een andere norm dan voor woonkamers of trappen. Er zijn dan ook meerdere prijsklassen voor pvc vloeren. Elke stijl is beschikbaar; parket, beton of marmer-uitstraling. Indien men kiest voor de parket-look zijn verschillende motieven mogelijk zoals visgraad.

Plaatsing vloer

Pvc vloeren zijn op twee manieren te leggen; zwevend of verlijmen. Bij zwevend leggen is er sprake van een kliksysteem, vergelijkbaar met laminaat. De stroken liggen dan los van de ondervloer. Bij het verlijmen van de pvc worden de delen in een legverband verlijmd. Belangrijk is dat de ondervloer goed geëgaliseerd is. Het zelf aanbrengen van een zwevende pvc vloer is door de handige doe-het-zelver nog te doen. Geadviseerd wordt om het verlijmen van een vloer over te laten aan een vakman.

Vinyl en linoleum

Pvc moet men niet verwarren met vinyl vloeren. Vinyl is een benaming voor een kunststof vloerbedekking van een hard materiaal, ook wel bekend als linoleum of marmoleum. Vinyl bestaat uit meerdere lagen. De bovenste harde laag is meestal een slijtvaste laag. Linoleum en marmoleum zijn merknamen. Linoleum is een natuurproduct en bestaat uit lijnolie, natuurlijke harsen, kurk, jute, kleurpigment en houtmeel.

Pvc vloeren hebben een sterke beschermende polyurethaan-toplaag voor een lange levensduur. Dit is een groot voordeel van Pvc vloeren en daarom worden deze vloeren veel gebruikt in kantoren, scholen en ziekenhuizen.