Een parketvloer kopen? Lees dit eerst

Ben je van plan om een mooie parketvloer te kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Lees dan snel verder!

Soort hout

Er zijn verschillende soorten houten vloeren met een groot verschil in kwaliteit. Europees eiken wordt bijvoorbeeld gezien als hoge kwaliteit eiken. Eiken uit Azië hebben juist minder goede kwaliteit. De eiken in Azië groeien sneller waardoor de kwaliteit van het hout minder goed is. Het hout van de boom wordt immers harder naarmate de boom langer groeit. Let er goed op dat de onderlaag van de plank van goede kwaliteit is. Als de kwaliteit slecht is, is de duurzaamheid van de plank ook laag.

Verlijming

Goede verlijming is ook een belangrijk punt. Planken uit China, waarbij meestal sprake is van massaproductie, worden vaak slecht verlijmd. De toplaag kan hierdoor na korte tijd loslaten. Ook worden planken in massaproductie vaak niet maatvast geproduceerd. Hierdoor is het lastig om de planken te leggen omdat ze bijvoorbeeld niet passen. Ook kunnen de planken nog grof zijn. Dit betekent dat je ze dan zelf nog eens moet gaan schuren. Een karwei waar je niet op zit te wachten. Als je een Europese parketvloer koopt, heb je de grootste kans dat de vloer levenslang meegaat.

Afwerking

Houten vloeren kunnen op 4 manieren zijn afgewerkt: olie, lak, hardwax en was. Welke afwerking je moet kiezen, is afhankelijk van je wensen. De ene afwerking kun je namelijk plaatselijk bijwerken en de andere afwerking is slijtvast.

Goed meten

Meestal koop je de houten planken per pak, maar per plank is ook mogelijk. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte waar de vloer moet komen. Houdt hierbij goed rekening met gekke hoeken. Bij gekke hoeken heb je meer zaagverlies. Dan heb je waarschijnlijk ook meer planken nodig.