Hoe maak je een lichtplan voor de tuin?

Zonder passende verlichting is je tuin niet af. Maar hoe maak je een goed lichtplan voor je tuin? Je kunt een tuinlichtplan laten maken door een professional, maar je kunt het ook zelf doen. Hieronder staan enkele tips.

Het tuinontwerp

Het ontwerp van jouw tuin is de basis voor een lichtplan. Heb je geen tuinontwerp? Maak dan zelf een schets van de tuin. Zo krijg je een beter overzicht en wordt het makkelijker om te bepalen op welke plekken tuinverlichting moet komen.

Wat wil je verlichten?

Bedenk goed welke delen van de tuin je graag wil verlichten en vanaf waar je de tuin ‘s avonds bekijkt. Maak zichtlijnen in je lichtplan. Zit je veel op het terras? Dan is het fijn als je vanaf daar de verlichting kunt zien. Ook in de winter kun je een mooi uitzicht op je tuin vanuit je woonkamer creëren. In dat geval moet je rekening houden met zichtlijnen van achter het raam. Denk eens aan het verlichten van mooie paadjes of bijzondere planten. Gebruik niet teveel licht in je tuin. Als je bepaalde delen bewust donker laat, springen de lichte delen meer in het oog. Dat zorgt voor een bijzonder effect.

Kies het type licht

Afhankelijk van hetgeen wat je wil verlichten, bepaal je het soort licht. Als je bijvoorbeeld een grote boom wil verlichten, dan heb je een andere lichtintensiteit en lichtbereik nodig dan wanneer je een paadje verlicht. Je lichtplan wordt echt interessant bij gebruik van verschillende soorten licht.

Welke armatuur wil je?

Het uiterlijk van het licht is belangrijk, maar het soort licht is ook heel belangrijk. Bekijk dus welke soorten lichtbronnen er zijn en bepaal welke past bij jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan halogeen of LED tuinverlichting. Verder kun je kiezen voor warm of juist koel licht.

Als je spots gaat plaatsen, zorg er dan voor dat deze altijd van het huis of het terras afgericht zijn. Anders heb je kans dat je verblind wordt door het licht.